Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Aktualności

Aktualności
Warsztaty Bokashi w naszym zoo
Warsztaty Bokashi w naszym zoo
16.08.2012

Oprócz stworzeń, które na co dzień prezentujemy w naszym Ogrodzie, na szczególną uwagę zasługują także te... gołym okiem niewidoczne.
Mikroorganizmy, bo o nich mowa bytują niemal wszędzie: zasiedlają m.in. wodę, glebę, powietrze, a także układy trawienne zwierząt, w tym ludzi. Szacuje się, że w organizmie każdego człowieka jest 10 razy więcej komórek mikroskopijnych przybyszów niż własnych komórek ciała.

Mikroorganizmy pełnią niezwykle różnorodne funkcje zarówno w środowisku naturalnym, jak i w gospodarce człowieka. Dzięki nim kompostują się odpadki, obornik zamienia się w próchnicę, a mleko w kefir. Wiadomo też, że wysoka koncentracja pożytecznych mikroorganizmów zawartych w odpowiednich kompozycjach może przysłużyć się zarówno dobrej kondycji pojedynczego osobnika, jak i całego ekosystemu. Tak właśnie działają probiotyki...

Więcej na temat pozytywnego znaczenia mikroorganizmów będzie można dowiedzieć się już w najbliższą sobotę 18 sierpnia, o godzinie 10.00, na Warsztatach Bokashi organizowanych w śląskim zoo przez Stowarzyszenie na Rzecz Ochrony Środowiska Naturalnego EMEKO. Podczas warsztatów pożyteczne bakterie wraz z gliną i otrębami pszennymi w formie kul trafią do zbiorników wodnych, inicjując i przyspieszając procesy samooczyszczania się wody, a także pod krzewy i drzewa, pełniąc funkcję nawozu organicznego. Oprócz walorów czysto edukacyjnych i ekologicznych, Warsztaty Bokashi to także świetna zabawa dla dzieci i dorosłych, którzy samodzielnie będą mogli ulepić swoje własne kule z gliny i pozostałych komponentów.



Więcej na: www.warsztatybokashi.pl

Serdecznie zapraszamy!

Czy wiesz że
Sokoła wędrownego uważa się za najszybciej latającego ptaka. W czasie polowania, w locie nurkującym jest on w stanie rozwinąć prędkość nawet 300 km/h. Niestety tylko ok. 20% jego pikowań kończy się sukcesem.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej