Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Koati południowy

Koati południowy

Koati południowy (Nasua nasua) to niewielki ssak z rzędu drapieżnych, zamieszkujący Amerykę Południową, od Kolumbii i Wenezueli po północne obszary Argentyny (z wyłączeniem wysokich partii gór). Środowiskiem życia tych zwierząt są zalesione obszary, zwykle w pobliżu wody. Można je spotkać w lasach górskich, zalesionych kanionach, jak i w lasach tropikalnych. Ze względu na charakterystyczny, wydłużony i zaostrzony pyszczek, a także na kolor sierści, koati zwany jest również ostronosem rudym.

Dorosły osobnik osiąga długość ciała od 40 do 67 cm, dodatkowo posiada dość długi ogon z charakterystycznymi pierścieniami, mierzący od 30 do 70 cm. Pokryty jest rudobrązową sierścią. Ma ostre pazury i dobrze umięśnione kończyny, które pomagają mu podczas wspinaczki na drzewa.

Przy zdobywaniu pokarmu bardzo przydatne są  wyostrzone zmysły, zwłaszcza węch. Zjada owoce drzew, bezkręgowce oraz małe kręgowce. Przy wydobywaniu bulwiastych korzeni i owadów pomaga mu ruchliwy ryjek.


Ciąża trwa około 8 tygodni. Samica rodzi 2-6 młodych, które są ślepe i głuche. Otwierają oczy w 10. dobie życia, z kolejnymi dniami zaczynają słyszeć, a po 24 dniach już same się poruszają.
 
Koati jest aktywny w ciągu dnia. Dobrze się wspina.

Obecnie gatunek chroniony jest Konwencją Waszyngtońską (CITES).

Opiekunem gatunku jest

Pan Jakub Moś
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Nazwa zamieszkującego Afrykę ibisa czczonego związana jest z faktem, iż przez starożytnych Egipcjan ptak ten otoczony był kultem jako symbol boga Thota - patrona mądrości, który uważany był za wynalazcę hieroglifów, kalendarza, arytmetyki, liczb, etc.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej