Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Ibis szkarłatny

Ibis szkarłatny

Ibis szkarłatny, inaczej Ibis purpurowy (Eudocimus ruber), zamieszkuje północne obszary Ameryki Południowej i Wyspy Karaibskie. Spotykany jest m.in. w Brazylii, Argentynie, Gujanie Francuskiej, Wenezueli, Kolumbii i na Antylach Holenderskich. Uznany został za narodowego ptaka Trynidadu i Tobago.

Ibis szkarłatny zamieszkuje tereny podmokłe i błotniste, często są to skraje lasów deszczowych i namorzynowych. Żyje w dużych gromadach, liczących po kilkadziesiąt osobników.

Charakteryzuje go intensywne czerwone upierzenie, czarny dziób i czarne końcówki skrzydeł. Obie płcie są upierzone identycznie, jednak samiec często jest większy i ma dłuższy dziób.  Kolor upierzenia, podobnie jak u flamingów, pochodzi od karotenoidów – barwnych związków występujących w pancerzykach zjadanych przez nie skorupiaków. Poza skorupiakami na jego dietę składają się mięczaki, małe ryby, a także owoce.

Przed przystąpieniem do lęgów samiec zabiega o samicę wykonując różnorodne rytuały godowe, na przykład ocieranie dziobem, drżenie, wysokie loty oraz wydaje charakterystyczne dźwięki. Po wykluciu piskląt, rodzice dzielą się obowiązkami, wspólnie zapewniają im pokarm i ochronę przed drapieżnikami. Młode dość szybko dorastają, potrafią latać już w 40 dniu życia. 


Ibis purpurowy wymieniony został na listach Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych, jako gatunek mniejszej troski (kategoria zagrożenia: LC). Objęty został konwencją CITES.

 

<<     Wróć

Czy wiesz że
Najbliższym krewniakiem żyrafy jest zamieszkujące afrykńskie lasy równikowe okapi - zwierzę odkryte dla nauki dopiero na początku XX wieku.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej