Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Świnia rzeczna

Świnia rzeczna

Świnia rzeczna (Potamochoerus porcus) - zwana również dzikanem rzecznym, występuje w środkowej i zachodniej Afryce, a także na Madagaskarze. Jej siedliskiem są lasy, zarośla, tereny podmokłe, stepy i sawanny.

Osiąga długość ciała do 1,5 m i nawet 0,9 m wysokości w kłębie. Jej masa ciała waha się od 40 do 130 kg. Zarówno samiec, jak i samica posiada dwie pary kłów. Jej cechą charakterystyczną są długie pasma sierści na końcach uszu. Umaszczona jest zazwyczaj w odcieniach brązu, czerni lub czerwieni. Na grzbiecie, ma białą linię biegnącą wzdłuż kręgosłupa

Jest zdecydowanie wszystkożerna - zjada korzonki, owoce, nasiona, roślinność wodną, bezkręgowce, małe kręgowce, ptasie jaja oraz padlinę.

Jest gatunkiem stadnym. Żyje w małych stadach, liczących od 3 do 11 osobników, które podlegają dominującemu samcowi. Aktywna głównie nocą. Dnie spędza ukryta w norach.

Osiąga dojrzałość płciową w wieku około trzech lat. Okres rozrodczy trwa od września do kwietnia. Locha buduje z traw duże gniazdo, w którym po około 4-miesięcznej ciąży rodzi się 1-6 młodych. Potomstwem opiekują się oboje rodzice.
<<     Wróć

Czy wiesz że
W południowo-wschodniej Azji żyją ciekawe ptaki z podrodziny jerzyków - salangany, których gniazda zbudowane z mchów, alg i traw zlepionych śliną tych ptaków służą do przyrządzania specjału chińskiej kuchni - tzw. zupy z gniazd.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej