Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Teju argentyński

Teju argentyński

Teju argentyński (Salvator merianae) to gatunek dużej jaszczurki występujący na terenach wschodniej Boliwii, Brazylii, Paragwaju, Urugwaju oraz w północnej i centralnej Argentynie. Zamieszkuje obszary tropikalnych lasów deszczowych, jak i otwarte równiny porośnięte wysoką trawą.

Samce teju dorastają do 180 cm długości i osiągają masę do 7 kg. Samice są mniejsze, mierzą około jednego metra.

Teju jest drapieżnikiem, którego dieta składa się głównie z małych gryzoni i ptaków, a także ich jaj. Zdarza się również, że zjada owady, mniejsze gady oraz padlinę i owoce.
 

Prowadzi dzienny tryb życia. Szuka schronienia przed wysokimi temperaturami i wilgocią w opuszczonych przez inne gatunki norach.
 
Samica buduje gniazdo w stertach suchych liści, gdzie składa nawet 65 jaj. Młode wylęgają się po około 60 dniach.

Nie jest gatunkiem zagrożonym, posiada status LC (gatunek mniejszej troski) w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, objęty jest Konwencją Waszyngtońską (CITES).

 

<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Najdłuższym dziobem w stosunku do długości ciała może pochwalić się koliber mieczodziobek. Ptak ten mierzy do 13,5 cm, z czego około 10,5 cm przypada na dziób.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej