Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Uistiti białoucha

Uistiti białoucha

Uistiti białoucha (Callithrix jacchus), podobnie jak tamaryny i marmozety, zaliczana jest do grupy pazurkowców, czyli niewielkich południowoamerykańskich małp. Środowiskiem życia tego gatunku są lasy deszczowe i inne obszary leśne w północno-wschodniej Brazylii.

Osiąga długość ciała około 12-15 cm. Ma bardzo długi ogon, który mierzy około 30-35 cm. Jej cechą charakterystyczną są kępki białej sierści nad uszami. Ma zwykle ciemnobrązowe lub szare futro z widocznymi pręgami na grzbiecie. 

Żywi się głównie żywicą drzew oraz sokami roślinnymi spijanymi z nacięć, które sama robi za pomocą dolnych siekaczy. Swą dietę urozmaica owocami, drobnymi zwierzętami oraz ptasimi jajami.

Żyje w stadach liczących do 15 osobników. Aktywna jest głównie w ciągu dnia. Wykazuje silny terytorializm. Na czele stada stoi rozmnażająca się, dominująca samica. Wydziela ona związki chemiczne, które powstrzymują rozmnażanie się pozostałych samic. Po około 148 dniach ciąży rodzi ona zazwyczaj 2 młode, którymi opiekują sie również samce i inne samice ze stada.

Głównym zagrożeniem dla uistiti białouchej jest degradacja jej środowiska naturalnego. Gatunek chroniony jest przez Konwencję Waszyngtońską (CITES).

Czy wiesz że
Hipopotamy najbliżej spokrewnione są ze świniami, natomiast największe lądowe ssaki - słonie to bliscy krewniacy niewielkich afrykańskich zwierząt - góralków oraz mrównika.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej