Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Zeberka

Zeberka

Zeberka (Poephila guttata) to niewielki ptak śpiewający, zamieszkujący Australię i Małe Wyspy Sundajskie. Najliczniej występuje na suchych, otwartych, trawiastych terenach z niewielką ilością drzew; na ogół w pobliżu wody.

Jedną z cech tego gatunku jest dosyć wyraźnie zaznaczony dymorfizm płciowy - samca łatwo rozpoznać po pomarańczowych plamkach na policzkach i rudych piórkach w białe kropki pod skrzydłami.

Pokarmem zeberek są przede wszystkim różnego rodzaju nasiona.

Są to towarzyskie ptaki, który żyją w stadach liczących nawet 100 osobników. W okresie lęgowym pojedyncze pary odłączają się od grupy i budują swoje gniazda - często na tym samym drzewie. Samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje na zmianę z samcem. Po 12-14 dniach wykluwają się młode.
Wróć     >>

Czy wiesz że
W królestwie zwierząt 75% stanowią owady.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej