Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Żółw stepowy

Żółw stepowy

Żółw stepowy (Testudo horsfieldii) – pochodzący z środkowej Azji żółw, którego siedlisko stanowią stepy, suche i jałowe tereny zarówno skaliste jak i porośnięte trawą.

Pancerz w zarysie owalny, dość płaski i złożony z oliwkowo-zielonych tarczek pokrytych ciemniejszymi plamami. Łapy ciemne, miejscami żółtawe. Na każdej z nich występują 4 pazury. Dorosłe osobniki dorastają do 23 -25 cm, przy czym samice są większe od samców.

Aktywny głównie w okresie wiosennym, gdy budzi się ze snu zimowego. Także w ciągu lata zapada w letarg, który przeciąga się czasem do następnej hibernacji. Śpi, odpoczywa i zimuje w norach. Żyje samotnie, w pary kojarzy się w okresie godowym.       

Jest roślinożerny a podstawę jego diety stanowią rośliny zielne, jednak na ogół unika on trawy.

Dojrzałość płciową żółwie stepowe osiągają po 3-5 latach życia. Samica składa od 2 do 6 jaj, które inkubowane są przez okres 80-110 dni. Po tym okresie klują się młode żółwie.
           
Jest wpisany na listę CITES a IUCN zaliczyło go do kategorii VU czyli narażonych (ang. Vulnerable) na wyginięcie.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
W południowo-wschodniej Azji żyją ciekawe ptaki z podrodziny jerzyków - salangany, których gniazda zbudowane z mchów, alg i traw zlepionych śliną tych ptaków służą do przyrządzania specjału chińskiej kuchni - tzw. zupy z gniazd.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej