Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Ślepowron

Ślepowron

Ślepowron (Nycticorax nycticorax) to gatunek szeroko rozprzestrzeniony - zamieszkuje wszystkie kontynenty z wyjątkiem Australii, Antarktyki i Dalekiej Północy. Środowiskiem jego życia są silnie zarośnięte obrzeża wód słodkich i słonych. Populacje euroazjatyckie i północnoamerykańskie są wędrowne - na zimę wędrują na południe.

Pożywieniem ślepowrona są różne zwierzęta wodne, głównie ryby.

W przeciwieństwie do innych czapli aktywny jest przede wszystkim nocą - z tego powodu zwany jest lokalnie czaplą nocną.

Jego głos przypomina krakanie kruka. Gniazduje kolonijnie na drzewach i krzewach.

W naszym kraju od początku lat 90. minionego stulecia ma miejsce silny wzrost liczebności par lęgowych tego ptaka, tzn. z około 100 par przystępujących do lęgów wtedy, mamy obecnie ponad 500 par, niemal wyłącznie gnieżdżących się w dolinie górnej Wisły - z tego powodu gatunek stał się symbolem Ziemi Oświęcimskiej. Ślepowron objęty jest w Polsce ścisłą ochroną gatunkową.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Największym noworodkiem świata jest osesek płetwala błękitnego, który waży 2000 kg i mierzy do 7 m długości. Dziennie przybiera on na wadze średnio 90 kg.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej