Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Żółw obrzeżony

Żółw obrzeżony

Żółw obrzeżony (Testudo marginata) – znany też pod nazwą Żółw peloponeski. Tereny jego występowania naturalnego to południowa i zachodnia Grecja, sporadycznie Albania, Sardynia, Kreta, Półwysep Apeniński (w tych miejscach jego obecność może wynikać z działalności człowieka).

Pancerz samców 27-32 cm, samice 25-27 cm. Masa ciała około 2-3,5 kg. Wyraźny dymorfizm płciowy. U samców poszerzona tylna część pancerza silniej rozwinięta oraz wyraźne ciemnienie tarczek żebrowych i kręgowych. Wydłużony kształt ciała może utrudniać sturlanie się zwierzęcia, co w górach bywa przydatne.

Jest roślinożerny, a podstawę jego diety stanowią rośliny zielne i trawa.

Samica składa 4-7 jaj do trzech razy w roku. Dojrzewają dopiero po 14 roku życia.
 
Jest wpisany na listę CITES, a także chroniony prawem Unijnym. Według IUCN posiada kategorię LC - gatunek mniejszego ryzyka.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Młode flamingi mają pióra koloru szaro-białego. Dopiero później zaczynają się one przebarwiać na różowo, za co odpowiadają barwniki karotenoidowe znajdujące się w zjadanym przez nie planktonie, głównie w glonach.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej