Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Skunks zwyczajny

Skunks zwyczajny

Skunks zwyczajny (Mephitis mephitis) jest niewielkim ssakiem drapieżnym, zamieszkującym Wielkie Równiny Ameryki Północnej (USA, Kanada). Jego środowiskiem życia są lasy oraz tereny otwarte.

Ma czarne futro z charakterystycznymi białymi pasami biegnącymi wzdłuż grzbietu do ogona. Samiec jest nieco większy od samicy.

Żywi się owadami, małymi kręgowcami, ptasimi jajami, a także owocami i orzechami.

Wykazuje aktywność nocną, dzień spędzając w podziemnych norach, zwykle wykopanych przez inne zwierzęta. W okresie od listopada do marca zarówno samce jak i samice wchodzą w okres zimowego spoczynku - samce na ogół zimują samotnie i czasem opuszczają norę, aby się posilić, natomiast samice przez cały ten okres pozostają w norze, którą zwykle dzielą z kilkoma innymi samicami oraz ich potomstwem.

Skunks znany jest powszechnie z powodu cuchnącej wydzieliny, która używana jest do odstraszania potencjalnych napastników. Nieprzyjemny zapach rozpylany jest wyłącznie w sytuacji zagrożenia.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Sowy posiadają umiejętność wykonywania obrotów głową w zakresie 270 stopni. Rekompensują sobie w ten sposób stosunkowo niewielką ruchliwość oczu w oczodołach i tym samym ograniczony kąt widzenia.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej