Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Miko czarny

Miko czarny

Miko czarny (Callimico goeldii) jest przedstawicielem niewielkich małp z grupy pazurkowców. Występuje na terenie od południowej Kolumbii, przez wschodnie obszary Ekwadoru i Peru, zachodnią Brazylię, aż po Boliwię. Jego środowiskiem życia są lasy deszczowe z nieregularnym sklepieniem i silnie rozwiniętym podszyciem.

Dieta miko czarnego składa się głównie z owoców, insektów i niewielkich kręgowców.

Prowadzi dzienny, nadrzewny tryb życia. Świetnie się wspina i skacze z gałęzi na gałąź, pokonując w ten sposób odległość nawet 4 m w jednym skoku. W  poszukiwaniu pożywienia pokonuje w ciągu dnia średnio 2-kilometrowy dystans. Posiada dobrze rozwinięty system komunikacji wokalnej, zapachowej i mimicznej. Żyje w stadach liczących czasem kilkadziesiąt osobników.

Gatunek narażony jest na wyginięcie (status VU wg IUCN). Do spadku jego populacji przyczynia się wycinka lasów oraz polowania i chwytanie żywych okazów w celach komercyjnych. Podlega ochronie CITES. Osobniki żyjące w zoo objęte są Europejskim Programem Hodowlanym (EEP).

Miko czarny w naszym zoo rozmnaża się regularnie.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Największym lądowym ssakiem świata był Baluchiterium, zwierzę spokrewnione ze współcześnie żyjącymi nosorożcami, osiągające masę 30 ton i mierzące ponad 5 m wysokości.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej