Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Addaks

Addaks

Addaks (Addax nasomaculatus) to antylopa występująca na pustynnych i półpustynnych obszarach północnej Afryki. Jako zwierzę żyjące na pustyniach długo wytrzymuje bez wody. W poszukiwaniu roślinności, którą się żywi, odbywa dalekie wędrówki.

Addaksy żyją w stadach liczących 5 – 15 osobników. Stadzie przewodzi stary, najbardziej doświadczony osobnik. Antylopa ta aktywna jest wieczorem, w nocy i rano – wtedy bowiem panują znośne temperatury powietrza, umożliwiające normalną egzystencję.

Addaks jest zwierzęciem krytycznie zagrożonym wyginięciem (wg IUCN kategoria CR), głównie za sprawą polowań dla cenionego mięsa i skór. Aby przeciwdziałać spadkowi liczebności jego populacji, gatunek ten objęto Konwencją Waszyngtońską (CITES), natomiast w ogrodach zoologicznych realizowany jest Europejski Program Hodowli (EEP) addaksów.

Addaks obecny jest w naszej kolekcji od wielu lat, w czasie których stado dało wiele przychówków. 
Wróć     >>

Czy wiesz że
Największym współcześnie zasięgiem występowania wśród kotowatych charakteryzuje się lampart, którego różne podgatunki zamieszkują Afrykę i Azję.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej