Śląski Ogród Zoologiczny

Śląski Ogród Zoologiczny

Nasze zwierzęta

Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Żuraw stepowy

Żuraw stepowy

Żuraw stepowy (Anthropoides virgo) zajmuje tereny Półwyspu Iberyjskiego, północnej Afryki, wybrzeża Morza Czarnego oraz pas Azji Środkowej aż po Japonię. Środowiskiem jego życia są stepy i półpustynie; w górach obserwowany jest do 3000 m n.p.m. Na zimę migruje do północno-wschodniej Afryki lub na południowo-zachodnie obszary Azji.

Jego dietę stanowi głównie pokarm roślinny, wzbogacany czasem o bezkręgowce i drobne zwierzęta kręgowe.

Jest monogamiczny. Tworzy stada dzielące się na okres lęgów na pojedyncze pary, które kojarzą się raz na całe życie. Poszczególne osobniki komunikują się między sobą za pomocą wydawanych odgłosów oraz prezentowanych postaw i gestów. Gniazdo zakładane jest na ziemi, w suchym terenie, ale w pobliżu wody.

Objęty ochroną CITES.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
W południowo-wschodniej Azji żyją ciekawe ptaki z podrodziny jerzyków - salangany, których gniazda zbudowane z mchów, alg i traw zlepionych śliną tych ptaków służą do przyrządzania specjału chińskiej kuchni - tzw. zupy z gniazd.
Podsumowanie cyklu zagadek przyrodniczych - edycja 2019
02.01.2020
No i nadeszła ta chwila! Kolejna edycja konkursu przeszła do historii.
Sprawdźmy, kto z Was poradził sobie w niej najlepiej.

Czytaj dalej